Zelfmanagement

Wat kunnen mensen met misofonie zelf doen om minder last te ervaren van hun aandoening? Wij geven 7 tips voor omgaan met misofonie. Deze tips zijn gebaseerd op de therapie van het AMC.

Zorg goed voor jezelf

Meditatie

Verminder stress. Mensen met misofonie kunnen veel baat hebben bij mindfulness. Mindful zijn betekent aandachtig zijn, opmerkzaam zijn. Uit de vele onderzoeken naar de resultaten van mindfulness blijkt dat het stress vermindert en concentratie versterkt. Mensen die een cursus MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) hebben gedaan verhouden zich anders tot hun ongemak: ze ontkennen het niet maar worden er ook niet door overweldigd. Een manier om mindfulness in de praktijk te brengen is meditatie. Door regelmatig te mediteren wordt de ‘aandachtsspier’ getraind en krijgt men meer controle over waar de aandacht naartoe gaat. Meditatie heeft een kalmerend effect op die delen van het brein die bij misofonie betrokken zijn. Er staan veel geleide meditaties op internet. Een aanrader zijn de meditaties van Ger Schurink.

Doe ontspanningoefeningen. Besteed dagelijks minimaal een halfuur aan een vorm van ontspanning. Dit helpt om het verhoogde stressniveau te verlagen. Een aanrader is de spierontspanningsoefening van Jacobson.

Zorg voor voldoende nachtrust. Door slaaptekort verergeren alle aandoeningen, dat is voor misofonie niet anders. Een goed uitgerust mens kan bovendien meer verdragen.

Sporten geeft afleiding en plezier, en zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol afgevoerd wordt.

In situaties met triggers

keep calm and verleg je aandacht

•  Draag geen oordopjes of hoofdtelefoon. Het veelvuldig dragen van oordopjes of een hoofdtelefoon verergert de misofonie doordat het de hyperfocus versterkt. De oren gaan zich steeds meer inspannen om te checken of er echt geen geluid meer doordringt. En als het wel doordringt, dan is de woede nog heftiger. Na verloop van tijd gaat men steeds minder geluiden verdragen omdat men went aan de relatieve stilte. Bovendien kan er totale afhankelijkheid ontstaan, waardoor de paniek toeslaat als de oordopjes vergeten zijn. Natuurlijk kan in sommige situaties het zich even afsluiten voor geluiden wat ontspanning brengen. Maar doe het echt met mate, want het risico op toename van de misofonie is serieus aanwezig. Is het voor u al een gewoonte om altijd oordopjes in te doen, bijvoorbeeld aan tafel of in de trein, bouw dit dan heel langzaam af.

•  Kijk niet naar de bron van de trigger. Iemand met misofonie kijkt automatisch naar degene (of datgene) die het triggergeluid produceert. Het zien versterkt echter het horen. Het houdt bovendien de hyperfocus op de triggers in stand. Dit kijken gaat meestal gepaard met allerlei negatieve gedachten, zoals ‘Het is toch ook niet normáál hoe hij kauwt!’, of ‘Moet je nou echt twintig keer per seconde je keel schrapen?’ Dit kan doorbroken worden door weg te kijken, een andere kant op te kijken. Consequent en op tijd. Kijk bijvoorbeeld naar uw eigen bord op het moment dat een tafelgenoot gaat kauwen of slikken. Dit principe geldt uiteraard ook voor visuele triggers (bewegingen), al is dat soms wat lastiger.

Verleg de aandacht. Het verleggen van de aandacht vergt veel oefening omdat misofonen dankzij de hyperfocus de kunst verstaan om hun triggergeluiden boven alles uit te horen. De focus steeds op iets (een taak, een bezigheid) of iemand anders (een ‘neutraal’ persoon) richten in plaats van op de trigger, is een effectieve techniek gebleken. Geef uw hersenen even iets anders te doen. Er zijn allerlei oefeningen die hierbij kunnen helpen. Het beste is om eerst te oefenen in neutrale situaties of met neutrale geluiden, en daarna pas met triggers.

Lees hier meer over de centrale rol die de hyperfocus speelt bij misofonie.

Deel dit opShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page