web analytics

7 november 2022

Dag van de Misofonie

Dit jaar vragen we op de DAG VAN DE MISOFONIE aandacht voor het feit dat de meeste mensen met misofonie nooit naar de bioscoop gaan.

Niemand houdt ervan als er iemand in de bioscoop met een zak chips loopt te kraken. En smakken is voor de meeste mensen niet meer dan een vervelend geluid. Voor veel mensen met misofonie zijn deze, en nog vele andere, geluiden een reden om helemaal niet meer naar de bioscoop te gaan.

Wij hebben Theater Castellum in Alphen aan den Rijn benaderd met de vraag of zij een triggerarme* bioscoopavond mogelijk wilden maken. Omdat zij van mening zijn dat iedereen moet kunnen genieten van kunst en cultuur werken zij hier graag – en belangeloos – aan mee. Op 7 november is het niet toegestaan te eten en/of te drinken in de filmzalen. De bar blijft gesloten en vanzelfsprekend zijn meegenomen consumpties niet toegestaan. Voor veel mensen met misofonie wordt het op deze manier mogelijk om ook eens van een film te genieten.

* Helaas kunnen we niet alle triggers wegnemen en kan deze actie onvoldoende zijn voor mensen die (ook) triggers zoals sniffen, keelschrapen en wiebelen niet kunnen verdragen.

De films van 7 november:

  • Ticket to Paradise (19:45 uur)
  • See How They Run (19:30 uur)
  • Top Gun Maverick (19:15 uur)

Boek uw tickets op www.theatercastellum.nl.

Terugblik

Wij kijken terug op een heel geslaagde filmavond! In totaal waren zo’n 150 personen aan het genieten van een film bij Castellum, verspreid over 3 zalen. Ticket to Paradise trok de meeste bezoekers. Het weglaten van eten en drinken verlaagt voor veel mensen met misofonie blijkbaar voldoende de drempel. Door de afwezigheid van triggers als slikken, ritselen en kauwen konden ze zich ontspannen en focussen op de film.

Een aantal reacties die we gekregen hebben:

“Zo zou ik zeker vaker naar de film gaan. In het begin zat ik nog alles te scannen maar dat stopte al snel. Er was geen gevaar meer haha. Het scheelt dat ik geen mensen voor me had zitten. Maar ik had wel erge dorst aan het eind…”

“Wat geweldig was het om ongestoord naar de bioscoop te gaan. Ik heb genoten. Voor het eerst weer in jaren had ik er zin in! Heerlijk 100% focus op de film in plaats van op de popcorn.”

“Vooral veel ontspanning maar ook ontroering. Mensen hebben genoten van de film, de rust, en ook van het zien van hun naasten die zo aan het genieten waren. Ook het lotgenotencontact was fijn.”

Omroep West maakte een verslag van de speciale filmavond. (LET OP in het artikel zit een filmpje dat begint met eetgeluiden)

Wij zijn onze fantastische partner Theater Castellum, die er direct voor openstond om dit mogelijk te maken, enorm dankbaar.

Team Vereniging Misofonie NL