Symptomen van misofonie
Kenmerkend voor misofonie is dat specifieke geluiden en/of bewegingen hevige negatieve gevoelens opwekken.
Die gevoelens, de feitelijke symptomen van misofonie, zijn extreme woede, haat of afschuw. Ze gaan gepaard met de drang om te vechten of te vluchten.
Daarnaast kunnen mensen met misofonie ook last hebben van:
- Verhoogd spanningsniveau door continue alertheid en stress
- Concentratiestoornis
- Depressieve gevoelens
- Gevoelens van schaamte en schuld
- Vermoeidheid
- Angsten: anticipatieangst en angst om de zelfbeheersing te verliezen
- Zich onbegrepen voelen (door zichzelf en anderen)
Doorgaans beseffen mensen met misofonie goed dat hun reactie objectief gezien overdreven is. Daarom volgt op hun woedeaanval vaak schuldgevoel. Ook zijn ze bang om de controle over zichzelf te verliezen. Ze ervaren veel angst en spanning in situaties waarin ze triggers horen, of verwachten te horen. Daarom vermijden ze deze situaties zoveel mogelijk.
Nadoen, of mimicking
Om de spanning die misofonie met zich meebrengt te hanteren, doen sommige mensen met misofonie degene door wie ze getriggerd worden na. Ze doen dan de bewegingen of handelingen op een overdreven manier na. Dit doen ze in afzondering, bijvoorbeeld als ze even naar de wc gevlucht zijn. Dit nadoen – mimicking in het Engels – verlaagt de spanning.
Soms kan ik wel janken om mezelf. Hoe een erge haat ik kan voelen als mensen waar ik zoveel van houd eten. Dat ik letterlijk weg moet rennen als ik zie dat er iets te eten wordt gepakt, niet meer gezellig zonder tv aan wil eten, en soms (zo aardig mogelijk) iets moet zeggen. Ik gun de mensen om mij heen dat gevoel helemaal niet, want het lijkt me zelf verschrikkelijk als er zo op je gelet en aan je geërgerd wordt.
-Zoë van Leeuwen (25 jr.)
Maskeergeluiden
Om de triggergeluiden wat minder hard binnen te laten komen, willen mensen met misofonie dat er ook neutrale geluiden te horen zijn. Voorbeelden van het inzetten van deze maskeergeluiden zijn: tijdens het eten altijd de radio, tv of afzuigkap aan, en in de slaapkamer altijd een ventilator aan. Maar ook synchroon geluiden maken wordt veel gedaan: bijvoorbeeld tegelijkertijd chips in de mond nemen zodat het eigen gekraak het gekraak van de ander overstemt.
Nare gedachten
Mensen met misofonie hebben vaak nare gedachten op het moment dat ze getriggerd worden. Bijvoorbeeld ‘Eet verdomme eens normaal!’ en ‘Als je nog een keer dat geluid maakt, trek ik je kop van je romp!’. Het zijn vaak agressieve gedachten, niet zelden compleet met moordfantasieën. Deze gedachten zijn een ‘bijproduct’ van de misofoniereactie en geven aan hoe heftig de opgewekte emoties, zoals woede en haat, zijn. Voor mensen met misofonie is het heel verwarrend en beangstigend om deze gedachten te hebben bij iemand van wie ze houden. Uit schaamte worden ze meestal niet uitgesproken. Vaak bestaat er de angst om de controle te verliezen.
Gedrag
Het volgende gedrag aan de eettafel kan een indicatie zijn voor misofonie:
- Onrustig zijn en druk doen, of juist heel stil zijn en in elkaar gedoken zitten
- Veel geluid maken: overdreven hard praten of lawaai maken met bestek of servies
- Altijd de radio of tv aan willen tijdens het eten
- Vingers in de oren stoppen of handen over de oren houden
- Met een hoofdtelefoon op naar muziek luisteren
- Boze blikken werpen naar tafelgenoten
- Kritiek leveren op de eetgewoontes van tafelgenoten
- Als laatste aan tafel gaan en als eerste weer weggaan