Tips voor het kerstdiner
Heb je misofonie en zie je op tegen de feestdagen? Met deze tips wordt het voor jou misschien ook een feestje.
Kerst draait bij de meeste families meestal vooral om eten en drinken. De meeste mensen met misofonie worden getriggerd door eet- en drinkgeluiden, en met kerst lijkt er geen ontsnappen aan. De hele dag door wordt er samen gegeten, met als hoogtepunt het kerstdiner. Dit levert extra spanning op. Vaak ligt er ook een zekere druk of verwachting op: het moet gezellig worden en iedereen moet erbij zijn. Ben je bang dat spanning en stress de overhand krijgt met de kerstdagen? Er een aantal dingen die je zelf kan doen om minder hinder te ondervinden van je misofonie:
- Over het algemeen hebben mensen met misofonie vooral baat bij ontspanning en afleiding. Lees ook onze algemene tips voor mensen met misofonie en tips voor ouders.
- Ga na wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Triggers zijn niet helemaal te vermijden (dit accepteren vermindert al stress), maar hoe kun je zorgen dat ze zo min mogelijk vat op je hebben? Wat helpt jou in vergelijkbare situaties, of wat heeft jou bijvoorbeeld vorig jaar geholpen?
- Misschien helpt het om van tevoren een soort plan van aanpak met je dierbaren te maken. Kun je een speciale taak krijgen, waardoor je daar af en toe afleiding in kan vinden? Kun je afspreken dat je niet dicht bij iemand hoeft te zitten door wie je erg getriggerd wordt? Misschien heb je al afspraken over niet aan tafel hoeven eten of met oortjes in eten: hoe ga je daar met kerst mee om? Door je dierbaren erbij te betrekken, geef je hen een kans om iets voor je te doen. Ze willen vast dat jij ook kan genieten.
- Neem af en toe een time-out. Trek je dan even helemaal terug uit de drukte. Regelmatig een kwartiertje zonder prikkels zorgt al voor meer ontspanning.
- Doe regelmatig ontspanningsoefeningen. Begin hier eventueel al een paar dagen van tevoren mee.
Alsof je uit eten bent
Sommige mensen met misofonie voor wie eet- en drinkgeluiden triggers zijn, ervaren minder last als ze uit eten gaan. Er is dan meer afleiding en zijn er meer maskeergeluiden. Dit kun je wellicht bij het kerstdiner thuis ook creëren:
- Met een lopend buffet kan iedereen gaan zitten waar die wil en is er veel dynamiek.
- Zet de muziek net een tikkeltje harder dan normaal.
- Ga naast iemand zitten door wie je niet getriggerd wordt of van wie je de eetgewoontes niet goed kent (en dus niet kan voorspellen).
- Focus je vooral op wat goed gaat: geluiden waar je geen last van hebt, mensen bij wie je je op je gemak voelt, dingen die je aan het lachen maken.
- Zorg voor levendige gesprekken aan tafel: toon interesse in de anderen, haal hilarische herinneringen op of ga moppentappen.
- Geef jezelf een taak waarop je je moet focussen, bijvoorbeeld de drankjes verzorgen.
- Kijk niet naar je tafelgenoten als ze eten. Kijk naar je eigen bord, naar je leuke kleine neefje, wat dan ook. Zo komen de geluiden minder hard binnen bij je.
- Focus je ook af en toe op jezelf. Hoe zit je erbij? Zijn je spieren gespannen? Laat dan de spanning los. Merk je dat je zit te hyperfocussen op je triggers? Probeer je aandacht naar iets of iemand anders te verleggen.
- Zet ál je zintuigen aan het werk. Kijk met aandacht (behalve dan naar etende mensen), ruik met aandacht, proef met aandacht en voel met aandacht.